Programmabegroting 2019-2022

Paragraaf verbonden partijen

2. Bijzondere ontwikkelingen/risico's

2. Bijzondere ontwikkelingen/risico's

Omgevingsdienst Brabant-Noord (ODBN)
De organisatie staat onder druk en de financiële situatie blijft erg kwetsbaar. De uitvoeringskosten stijgen flink. Deze hebben we opgenomen bij het onderdeel 3O-ontwikkelingen in het programma 8. Aantrekkelijk wonen in Oss.

Omgevingswet
De toekomstige Omgevingswet (Ow) wordt één van de grootste wijzigingen in de wetgeving voor het fysieke domein van de afgelopen decennia. De wet bundelt 25 wetten, 120 sectorale AMvB’s (Algemene Maatregelen van Bestuur) en honderden ministeriële regelingen. De uitgangspunten van deze wet zijn participatie en integrale aanpak op basis van vertrouwen, met als doelen minder en overzichtelijkere regels, meer ruimte voor initiatieven van inwoners en bedrijven en lokaal maatwerk.
De invoering van de wet is vertraagd. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu geeft aan dat het eerst mogelijke moment van inwerkingtreding van de Omgevingswet januari 2021 is.
Voor het zover is zullen de provincie Noord-Brabant, wij als gemeente en de ODBN (Omgevingsdienst Brabant Noord) veel inspanning moeten leveren om deze wet binnen de eigen organisatie in te voeren.
Daarbij richten we ons ook op een intensivering van de samenwerking tussen partijen binnen en buiten de omgevingsdienst.
Ook in 2019 wordt dit voortgezet en krijgt dit onder andere een impuls door een samenwerking van alle projectleiders Omgevingswet van de deelnemende gemeenten en projectleiders Omgevingswet van de omgevingsdienst.

Veiligheidsregio Brabant-Noord
In 2019 gaat het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio zich verder beraden op de toekomst: wat zou de Veiligheidsregio Brabant-Noord voor veiligheidsregio moeten zijn, vanuit welke verantwoordelijkheid en met welke breedte in takenpakket. De uitkomsten van deze discussie worden meegenomen in het Regionaal Beleidsplan Veiligheidsregio Brabant-Noord 2020-2023. Financiële consequenties worden opgenomen in het beleidskader van 2020.

Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB)
BSOB bestaat uit de gemeenten Asten, Bernheze, Gemert-Bakel, Laarbeek, Sint Anthonis, Someren, Landerd, Uden, Deurne, Boekel, Oss en het Waterschap Aa en Maas. De komende jaren blijft de BSOB zich richten op enerzijds een efficiënte bedrijfsvoering en anderzijds op een externe oriëntatie op de omgeving teneinde verdere uitbreiding met nieuwe deelnemers en/of nieuwe taken te kunnen realiseren.
Daarnaast blijft de BSOB de gesprekken aangaan met de huidige deelnemers om nader te verkennen op welke wijze zij haar dienstverlening kan verbeteren en uitbreiden met nieuwe diensten.